Skjønnhetsleksikon A til Å

19.03.2018

Overalt prates det om hudpleie hvor det stadig nevnes forskjellige ord og begreper - men hva betyr de egentlig? Her forklarer vi de viktigste ingrediensene, hva de innebærer, og hvordan de gj ør din hud vakker denne våren.

AHA-syre

Alfa-hydroksysyrer er et samlebegrep for forskjellige syrer, de vanligste er glykolsyre og melkesyre. I h øye konsentrasjoner eksfolierer syren det ytre laget av d øde hudceller, mens i lave konsentrasjoner ser det ut til å være fuktighetsbindende.

Alle stoffer med pH lavere enn 7 teller som syrer, akkurat som vi lærte i kjemitimene på grunnskolen. Innen hudpleie brukes syrer vanligvis til å eksfoliere huden, og dermed fjerne det ytre laget av d øde hudceller. Grunnen til at du vil fjerne de d øde hudcellene er at fuktigheten skal trenge lettere inn i huden.

Ett eksempel er Beauté Pacifique AHA Anti-Wrinkle Creme, som inneholder melkesyre og er en mild peeling og fuktighetsgivende anti-age krem. Ideell for å minimere de f ørste fine linjene som vises på huden, samt med fuktighet som stabiliserer hudens balanse.

Et annet eksempel er Mizon 8% AHA Peeling Serum som er et svært aktivt ansiktsserum med 8% AHA-syre (i dette tilfellet glykolsyre) som effektivt eksfolierer d øde hudceller og forhindrer ujevn pigmentering.

Antioksidanter

Finner du naturlig i mye av det vi spiser, spesielt i gr ønnsaker, frukt og bær - for eksempel jordbær! Antioksidanter beskytter huden mot frie radikaler, som er et biprodukt av oksygenet vi puster og som gj ør at huden eldes raskere. Derfor, innen hudpleie, brukes dette ofte for å motvirke alderstegn. Antioksidanter har også vist seg å forekomme i kaffe og vin.

Ett eksempel på dette er Akademikliniken Pure Antioxidant Crème som er en fuktighetsgivende og nærende mykgj ører med h øy konsentrasjon av antioksidanter og hyaluronsyre. Den bidrar til å jevne ut t ørrhetslinjer, og inneholder ingredienser som aktivt hjelper huden til å forhindre tidlige aldring.

Du har også f.eks Jurlique Herbal Recovery Antioxidant Face Oil som består av en aktiv blandning botaniske ekstrakt som hjelper til meg og beskytte huden mot milj ømessig stress og bidrar til en allment bedre hudhelse hver dag.

BHA-syre

Betahydroksysyrer, hvor salicylsyre er den vanligste innen hudpleie. Eksfolierer d øde hudceller, men også talg og fett, noe som gj ør at dette er bra for deg som har en fet og uren hud. Den er også anti-inflammatorisk, den pleier huden, og den er mildere enn andre eksfolieringer.

Eksempel på produkt er Murad AHA/BHA Exfoliating Cleanser), som er en mild og eksfolierende rengj øring som fungerer på to måter; Salicylsyre, melkesyre og glykolsyre gj ør huden klar og strålende ved å fjerne oppbyggingen av d øde hudceller mens jojoba polariserer og fremhever en friskere og mer sunn hud.

Et annet produkt er Benton Aloe BHA Skin Toner som bidrar til å redusere r ødhet, t ørrhet og tilstoppede porer samtidig som den balanserer huden.

C-vitamin

I tillegg til å hjelpe vårt immunsystem, øker vitamin C antioksidanter, noe som gir en gl ød og gjenoppretter huden fra ytre påkjenninger. Vitamin C er en viktig ingrediens for å holde kroppen og huden din frisk og du får beste i deg vitamin C gjennom mat og hudpleie. En voksen person får i seg sitt daglige behov for vitamin C, ved for eksempel å spise en tredjedel av en paprika eller en stor appelsin.

Et populært C-vitamin-produkt hos oss er SkinPlan Vitamin C Booster som navnet avsl ører, øker hudens vitamin C. Dette med 98% aktive vitamin C-konsentratet som er blandet med en "klikk" dagkrem og bidrar til å redusere synligheten av pigmentflekker, øker hudens elastisitet og reduserer synligheten av store porer.

En annen bestselger er Lumene VALO Glow Boost Vitamin C Hyaluronic Essence som inneholder blant annet C vitamin for å stimulere huden. Den er fri fra parabener og gir en jevnere og strålende look, med hele 89% naturlige ingredienser.

E-vitamin

Beskytter mot UV-stråling og bidrar til å forbedre oksygenforsyning i hudcellene, noe som kan fremme gjenopprettingen av hudskader. Vitamin E bidrar også til å forhindre for tidlig aldring av huden, på grunn av dens antioksidantegenskaper.

SkinPlan Vitamin A & E Mask er beriket med vitamin A og E og sammen med glykosaminoglykaner (GAG) er en vitaminrik ansiktsmaske som virker hud stimulerende, styrkende og fuktighetsgivende og gj ør huden fast og myk.

Også Babor Ampoule Concentrates Multi Vitamin er et ekte vitaminboost for huden. Det er et aktivt konsentrat i ampull som er ideell for en t ørr, stresset hud som trenger beskyttelse, gl ød og lipidpåfylling.

DHA-syre

Dihydroxyacetone, er produsert fra alkoholglycerol og finnes naturlig i blant annet vin. Har fargeeffekt på huden som ligner den du får fra solen, og er derfor en av hovedingrediensene i brun uten sol. Allerede på 1960-tallet ble det f ørste brun uten sol produktet lansert med DHA-syre, selv om resultatet på det tidspunktet ikke ble spesielt jevnt og fint.

Et produkt som inneholder DHA og gir deg en jevn, fin solkysset hud er Clarins Instant Smooth Self Tanning som umiddelbart gir mykhet og gl ød til ansikt og dekolletasje og gir etterhvert en naturlig bruntone til huden.

Også Crissa Sweden Get Brush Tan Brush inneholde DHA, som gir en brunfarge tilpasset ens egne pigmenter. Den er i tillegg fri fra parabener, og er ikke testet på dyr. Den gir en fin naturlig brunfarge som varer 3 til 5 dager.

Glycerin

Fett fra vegetabilske kilder som binder fuktighet inn i huden. Det er også glycerin som gir mange hudkremer dens konsistens, fordi den har h øy viskositet (er "tykk").

Mizon Good Night White Sleeping Mask inneholder glyserin, hyaluronsyre og panthenin (vitamin B5-deriblant) som mykgj ør og fukter huden mens du har din skj ønnhetss øvn. Disse ingrediensene har også en reduserende effekt på synligheten av fine linjer.

Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream er et annet produkt med glyserin som med marint kollagen og squalane gjenoppretter og styrker hudens fuktighet barriere for å opprettholde et balansert fuktighetsnivå i over 24 timer. Den har en smeltende "sn ø" tekstur som f øles helt nydelig og litt avkj ølende mot huden.

Tindved

Et skikkelig kraftbær og en vitaminbombe som naturlig inneholder noen av hudens favoritt vitaminer, noe som gj ør den veldig populær innen hudpleie. Inneholder også omega-fettsyrer som sies å ta vare på huden i dybden.

Kerstin Florian Organic Rehydrating Neroli Facial Oil Er en ren eterisk neroliolje fra pomeranian i kombinasjon med en rekke nærende oljer fra tindved, argan, jojoba og enggress som hjelper til med å syresette, beskytte og fukte huden.

Et annet merke som er kjent for sin bruk av kraftige bær er Lumene. F.eks deres Lumene KIRKAS Radiance-Boosting Cleansing Cream som er en herlig gl ødgivende rengj øringskrem som passer perfekt til en normal til kombinert hudtype. Det renser forsiktig huden, fjerner sminke, urenheter og fremhever en frisk og klar gl ød.

Hyaluronsyre

Er egentlig ikke en syre, til tross for navnet, men et sukkermolekyl som er naturlig tilstede i huden og kan absorbere fuktighet slik at det sveller tusen ganger sin egen vekt. Kroppens produksjon av hyaluronsyre avtar med alderen, og derfor er det en viktig ingrediens innen hudpleie, da det gj ør huden spenstigerer.

Mizon Hyaluronic Acid 100 er et h øyytelses serum med hele 50% hyaluronsyre. Den har en silkeaktig tekstur som raskt absorberes av huden og gir langvarig effekt.

Men det er ikke bare hudpleieprodukter som kan inneholde hyaluronsyre. Også By Terry Hyaluronic Hydra-Powder er laget med hyaluronsyre og er et fuktighetsgivende finishpudder som du bruker som det siste trinnet i din hudpleierutine eller når du legger sminke.

Kollagen

Et protein som er naturlig tilstede i kroppen, men som også er tilsatt i hudpleie, og som fungerer som en fuktighetskrem. Kollagen er spesielt vanlig i anti-age fordi det holder huden spenstig. Kollagen finnes i bein, hud og sener og utgj ør en tredjedel av alt protein hos jordens pattedyr.

Holika Holika Naked Face Balancing Primer inneholder blant annet niacinamid, linfr ø, hyaluronsyre og hydratisert kollagen. Det er en flerfarget primer med balanseformel som fremmer en jevn og strålende hudtone, virker opplysende og gir mye fuktighet til huden. Mizon Collagen 100 er et anti-age serum som fremmer spenst og fyldighet i huden ved å booste med marint kollagen.

Niacinamide

En form for aktivt vitamin B3 som øker hudens produksjon av ceramider, som binder fuktighet og st øter bort skadelige stoffer som avgasser. Det betyr at porene blir oppfattet som mindre og dessuten forsterker den hudens barriere. En ekte superingrediens!

Aromatica Rose Absolute First Serum er et serum for t ørrhud, hvor hovedingrediensen er ekstrakt av rose og niacinamid, som ser ut til å virke oppklarende på pigmenter, fremmer en økt elastisitet og forhindrer fremkomst av fine linjer.

Bliss Active 99.0 Perfecting Mask en h øykonsentrert oppfriskende maske som i l øpet av 10 minutter gir huden en dose med algisium C, niacinamid, kojinsyre, retinoidkompleks, gardenia og aloe vera stamceller for å gi fasthet og et gl ød fullt utseende til huden, så vel som å regenerere, for et ungdommelig utseende.

PHA-syre

Polyhydroksyre, en mildere variant av AHA fordi den har st ørre molekyler og dermed ikke trenger så langt ned i huden. Dette er syre for personer med t ørr og sensitiv hud som trenger litt ekstra omtanke og pleie.

Retinol

Vitamin A i form av små molekyler. Oppgaven til retinol er å beordre våre slitne og tr øtte hudceller til å oppf øre seg som unge og friske igjen, noe som får huden til å se og f øles yngre ut. Retinol har vært en av de mest effektive hudpleieingrediensene siden oppdagelsen på 70-tallet.

Husk: Huden kan reagere og bli litt irritert, ta det derfor forsiktig fra start og la huden bli vant til den kraftfulle behandlingen.

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM er designet for å gi maksimale resultater med minimal irritasjon. Den er produsert for å oppnå den optimale fordelen med 1,5% mikrokapslet retinol med vitamin C og E for å fukte og bekjempe frie radikaler.

Også Transderma® A er et kraftig produkt beriket med retinolkompleks og vitamin E som sammen har en reduserende effekt på hudens alderstegn. Som en ansiktsbehandling hjemme i skapet på badet!

Stamceller

Celler som ikke har en forutbestemt hensikt, men som kan mange ulike celler. I hudpleie brukes stamceller fra planter, som er ment for å beskytte huden mot tidlig aldring, men det er ikke bevist.

Peter Thomas Roth Rose Stem Cell Bio-Repair Gel Mask er en nydelig ansiktsmaske beriket med stamcelleteknologi med fem rose stamceller og 4 roseekstrakter som gir en nedkj ølende, pleiende gelmaske som bidrar til å redusere synligheten av fine linjer og rynker.