Skjønnhetsleksikon A til Å - del 2

10.06.2018

Få ting i hverdagen er like deilige som skj ønnhetsrutiner og hudpleie, men til tross, kan det noen ganger virke umulig å forstå ingredienslisten på produktet. Men frykt ikke - vi forklarer her noen av de vanligste ingrediensene som dagens skj ønnhetsprodukter gjerne inneholder.

Aloe vera

Aloe er navnet på plantene som brukes til medisinske formål, og Vera betyr ekte på latinsk - vi forstår derfor at Aloe Vera har vært brukt som medisin, i lang tid faktisk (nesten 6000 år ). I denne tropiske planten (hvis du knuser bladene), finner man en gel som i tillegg til å ha en nydelig tekstur, er en klassisk ingrediens innen hudpleie på grunn av sine påståtte healing egenskaper.

Vi har mange produkter som inneholder Aloe Vera, f.eks redning til t ørr hud Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel som virker beroligende på en stresset og irritert hud, samtidig som den beskytter mot utt ørking. Eller KOCOSTAR Slice Mask Sheet Aloe Vera som er en herlig avkj ølende sheet maske.

Ett bra tips i sommer er It'S SKIN Aloe Soothing Face & Body Mist 95% som er en fantastisk fuktmist som tilf ører både fuktighet og syre.

Ceramider

Et av de vanligste stoffene som finnes naturlig i huden vår er ceramider som holder sammen hudcellene og opprettholder fuktighet. Etter hvert som du blir eldre, reduseres ceramidene naturlig og gj ør huden t ørr og irritert. For å unngå dette, har ceramider blitt en vanlig ingrediens innen hudpleie, for eksempel i fuktighetsgivende kremer.

Elizabeth Arden er kjent for sine Ceramide Capsules som er et avansert anti-age serum, innkapslet i små engangsdoser for å opprettholde best mulig effekt og konsentrasjon - og som inneholder kun ceramider. En nydelig leppebalsam som også inneholder ceramider er Clarins Moisture Replenishing Lip Balm for å pleie t ørre og sprukne lepper.

Mandelolje

Mandelolje er produsert ved å kj øle ned og klemme s øt og bittermandler. Oljen er mild og irriterer ikke, så det er mulig å bruke den til det meste - spesielt er det en fantastisk ingrediens innen hudpleie. For deg som lider av eksem eller akne, kan det også virke pleiende om du sm ører oljen direkte på problemområdet, da den sies å lindre kl øe og irritasjon.

En nydelig dusjolje er L'Occitane Almond Shower Oil, som er beriket med mandelekstrakt og som mykgj ør huden din samtidig som den tilf ører fuktighet. Et annet populært produkt som inneholder mandelolje er Weleda Almond Soothing Facial Oil som s ørger for at huden blir smidig og myk.

Micellar molekyler

Som ren magi (også kjent som kjemi) er micellar molekyler små magneter som absorberer smuss og l øser opp olje. Det er derfor ikke rart at micellar vann lenge har vært et populært rengj øringsmiddel fordi det renser huden godt uten å t ørke den ut. Av samme grunn er micellar vann veldig populært blant for eksempel modeller og makeup artister, hvor makeup legges flere ganger i l øpet av samme dag.

Det er mange produkter som inneholde micellære molekyler, og det er mange ulike merker å velge mellom. En stor favoritt blant våre kunder er Lumene LÄHDE Pure Arctic Miracle 3-in-1 Micellar Cleansing Water som tar bort både makeup og urenheter skånsomt og effektivt. Du finner også tynne servietter som Garnier Cleansing Wipes Micellar som hjelper deg med å fjerne makeup, on the go. Et annet populært produkt er Clinique 2-in-1 Makeup Remover + Cleansing Micellar Gel som har en gel-tekstur og kjennes behagelig på huden samtidig som den fjerne makeup og smuss.

Mica

Mica er et mineral som finnes naturlig i mange bergarter, og det er nettopp Mica som gj ør at de skinner - derfor det norske navnet "glimmer". Mica finner du i makeup, og gjerne i pudderprodukter for å gi den skinnende looken til produkter slik som rouge, øyenskygge og highlighters.

Youngblood Pressed Mineral Blush er en fin rouge som er sammensatt av mica-mineraler, og gir en naturlig fresh r ødme til kinnene. Du finner det også i det utrolig populære bronzepudderet the Balm Bahama Mama Bronzer som inneholder Mica for å gi den perfekte gl øden.

Squalane

Som ceramider er squalane et stoff som forekommer naturlig i huden vår, men reduseres etter hvert som vi blir eldre, noe som gj ør at huden blir t ørrere og får en svakere beskyttelse mot ytre påvirkninger. Squalane trenger lett ned i dybden og absorberes lett av huden. Det sikrer også at f ølgende ingredienser lettere absorberes av huden, og resultatet blir en fuktighetsbevart og myk hud, med en sterk beskyttelse mot UV-stråler og frie radikaler. Du finner derfor squalane ofte som en ingrediens i serum.

Peter Thomas Roth Oilless Oil har en lett formel beriket med squalane, som skaper et beskyttende sl ør på huden men lar huden fremdeles puste. Beauté Pacifique Vitamin A Anti-Wrinkle Creme passer godt til hud som rammes av alder- og solbetingede kollagenstap.

Peptider

Et peptid er mye som et protein, men litt mindre - det vil si en serie aminosyrer som er koblet sammen i en kjede. Nylig har det vært et trendy emne innen hudpleie, og det er fordi peptider sies å kunne kommunisere med cellene i huden og blant annet fortelle dem å produsere mer kollagen. Man finner vanligvis peptider i anti-aldrings produkter, da mer kollagen betyr at huden får tilbake sitt optimale spenst.

Mizon Peptide 500 er et aktivt serum som er spesielt rettet mot fine linjer og rynker. Serumet er silkeaktig i teksturen og fremmer en spenstigere, mykere og smidigere hud med en ungdommelig utstråling.

Probiotika

Tidligere pratet man ofte om probiotika som noe man skal spise for å forbedre tarmfloraen. Nå kan vi snakke om fordelene med probiotika og dens levende bakteriekultur innen hudpleie. Å referere til probiotika som "gode bakterier" er vanlig, og det gj ør det også lett å forstå hvorfor det kan hjelpe med problemer som akne og eksem. Probiotika gjenoppretter balansen mellom bakterieflora og forsvarer huden mot "onde" bakterier. En topp ingrediens innen hudoljer og ansiktskremer!

Er du ute etter rengj øring med probiotika vi kan anbefale Clinique Redness Solutions Soothing Cleanser som ikke t ørker ut og forsiktig fjerner sminke og urenheter samtidig som r ødhet blir redusert. F ølg gjerne på med Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream.

Q10

Coenzym Q10 er et stoff som er produsert i leveren vår og hjelper kroppen til å holde seg frisk. Men når vi er rundt 30 år, reduserer kroppens egen produksjon av Q10, og derfor er det mange som spiser det som kosttilskudd (selv om det også finnes i mange matvarer). Innen hudpleie har Q10 en anti-age effekt, da den beskytter mot solens stråler og frie radikaler - som betyr mindre rynker! Q10 finner du også i mat (i begrenset mengde), som f.eks rapsfr øolje og pean øtter.

It'S SKIN Power 10 Formula Q10 Effector er et herlig serum som gir gl ød og er svært god til moden hud som trenger det lille ekstra. Denne brun-uten-sol James Read Wash Off Tan for Body er beriket med Co-Enzyme Q10 for å forebygge alderstegn.