Solkremskolen - slik bruker du rett solbeskyttelse

13.05.2018

Å nyte solen er fantastisk men for mye av solens sterke stråler er skadelig, og derfor er det viktig å beskytte seg. Solen er hovedårsaken til for eksempel for tidlig aldring, rynker, m ørke flekker og hudkreft. S ørg for ikke å bruke for mye tid i solen, opphold deg også i skyggen og beskytt huden med både klær og rikelig med solkrem.

Men hvordan fungerer egentlig solprodukter og hva står SPF for?
SPF står for Sun Protection Factor og er egentligen som et mål på hvor mye din solkrem beskytter mot UVB-stråler (typen av stråling som gj ør at du får en brunfarge) om ikke noe annet er angitt på produktet. Selve sifrene etter f.eks SPF15, forteller hvor mye lengre du kan være i solen uten solbeskyttelse- dvs, om du normalt sett kan være i solen i 10 minutter uten å brenne deg så gj ør SPF15 at du kan være i solen i 150 minutter (15x10).

Hvilken styrke b ør jeg bruke på min solkrem?
Dette er avhengig av når på d øgnet (solens styrke) og din hudtype, men hvor h øyere desto bedre. SPF6-10 regnes som lav solbeskyttelse, SPF15-25 regnes som middels h øy beskyttelse, SPF30-50 regnes som h øy beskyttelse og SPF50+ regnes som veldig h øy beskyttelse.

Er SPF30 dobbelt så mye som SPF15? Nei, faktisk ikke. Det er faktisk slik at SPF30 beskytter mot 4% mer UVB-stråler en SPF15, og SPF50 bare 1% mer en SPF30. Så bruk en h øyfaktor, det kommer til å l ønne seg. Så mye beskytter de ulike:

  • SPF15 beskytter mot 93% av UVB-stråler
  • SPF 30 beskytter mot 97% av UVB-stråler
  • SPF 50 beskytter mot 98% av UVB-stråler

Men får jeg virkelig farge om jeg bruker solbeskyttelse?
JA! Det er en gammel myte at solbeskyttelse gj ør slik at man ikke får farge. Forskjellen er at, om du bruker solbeskyttelse så blir fargen jevnere, den varer lengre og huden har det bedre - i sammenligning til hvordan huden har det uten, hvor huden ikke holder på fargen, du blir brent og huden flasser av.

Så bruk solkrem riktig, rikelig med produkt og h øy SPF om du vil at fargen skal vare så lenge som mulig, ikke sant?

Hvor ofte må jeg sm øre meg?
F ørst av alt, ta mye produkt. De fleste bruker for lite solbeskyttelse, "et lite klikk er nok" - nei! Et lite klikk er ikke nok. Påf ør rikelig med solkrem, og vær ekstra n øye med eksponerte områder som nese, øyelokk, lepper og halsområdet.

Påfyll solkremet hver annen time, og etter hver gang du har badet og t ørket deg med et håndkle. For eksempel, hvis du svetter etter en vanlig dag på stranden, så vil solkremen din ikke vare lenger enn 2 timer, uansett hvilket nummer din SPF er, og selv om solkremet ditt skal være vannfast. Selv om produktet sier ting som "Holder hele dagen", er lengden på tiden din SPF beskyttelse avhengig av din hudtone, hvor mye eller lite du har påf ørt, hvor mye du svetter/bader og hvilket nummer det står på den.

Tenk på at selv om du påf ører solbeskyttende produkter så beskytter de ikke mot solen 100%, opphold deg derfor ikke for lenge i solen!

Hvilken solbeskyttelse b ør jeg bruke?
Vi har flere forskjellige solbeskyttelsesprodukter fra forskjellige kjente merker, men vi tipser her om noen utvalgte favoritter.

Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 50 har lenge vært en favoritt, som fungerer både for ansikt og kropp, for voksne og for barn, og hvor både emballasje og ingredienser er spesielt utvalgt med respekt for havet. Den har en fuktighetsgivende og lett melkeaktig formel og har SPF 50.

En annen favoritt er Clinique Body Spray SPF 30 som kommer i sprayform med både UVA og UVB beskyttelse. Den har en lett formel som f øles myk og lett på huden, den er også oljefri. Den beskytter med SPF 30 og kan påf øres på hele kroppen.

Et annet SPF30-produkt er Clarins Sun Wrinkle Control Cream For Face UVB/UVA 30 som er designet for å påf øre på ansiktet og inneholder både UVA og UVB beskyttelse. Formelen er en lett, oljefri krem som f øles behagelig på huden.

Shiseido tilbyr flere ulike solbeskyttelsesprodukter, deriblant to som er spesielt gode for området rundt øynene samt leppene. Shiseido Suncare Sun Protection Eye Cream SPF 25 er for å beskytte huden rundt øynene mot både UVA/UVB-stråler. Shiseido Suncare Sun Protection Lip Treatment N SPF 20 beskytter leppene mot UVA/UVB-stråler samtidig som den gir optimal fuktbalanse.