Syreskole - en AHA-opplevelse!

26.09.2018

I dette innlegget tenkte vi, sammen med Dermarome og prate om de forskjellige syrene og hva de kan gj øre for huden din. Vi går blant annet gjennom hva kjemisk peeling er, forskjellen mellom AHA og BHA syrer og de vanligste syrene som du gjerne finner i din hudpleie.

I videoen ser du Marie Lundberg, CIDESCO-sertifisert hudterapeut og lærer ved Elisabeth-skolen og på Dermarome. Videoen er på Svensk.

Hva er Kjemisk Peeling?

Kjemisk peeling eller kjemisk eksfoliering er en medisinsk prosedyre hvor man påf ører syre, og hvor målet er å skape en kontrollert hudskade. Kjemisk peeling brukes til å forbedre ulike hudforhold ved å eksfoliere bort det øvre hudlaget, øke cellefornyelsen, øke hyaluronsyreproduksjonen og fremme en bedre hudstruktur. Kjemisk peeling er en rask og effektiv probleml øser tilgjengelig for alle hudtyper og hudforhold.

Merk: Ved alvorlig akne skrives det vanligvis ut en medisin: Isotretinoin hvor alle former for eksfolierende ingredienser er en kontraindikasjon.

Hva er AHA?

AHA-syre er en forkortelse av det engelske ordet ** Alpha Hydroxy Acid **. AHA-syrer finnes naturlig i kroppen, i mat og spesielt i frukt. AHA er ofte beskrevet som fruktsyrer og er faktisk et felles navn på forskjellige syrer, hvor de vanligste er glykolsyre, melkesyre og mandelsyre. Ulike AHA-syrer trenger ulikt inn i huden på grunn av dens molekylvekt.

Hva gj ør AHA?

Ved bruk av syre i hudpleieprodukter er det for å gj øre cellefornyelsen raskere og for å eksfoliere huden. Syren forbedrer hudens evne til å stimulere og vedlikeholde fuktighet. AHA kan beskrives som om den eksfolierer fra innsiden og ut, noe som gir en forbedret struktur, redusert synlighet av linjer, rynker og porer, samt økt glatthet og gl ød.

Hvilke hudproblem passer AHA for?

Normal til t ørr hud, moden (linjer, rynker og redusert spenst) og solskadet hud.

Eksempel på 4 vanlige AHA syrer i hudpleie

Glykolsyra- Glycolic Acid
Glykolsyre er den minste molekylen av AHA-syrene, og penetrerer dermed raskest og dypest ned i huden. Fremstilles naturlig fra bla. sukkerr ør, men kan også fremstilles syntetisk. Glykolsyre er bra mot akne, hyperpigmentering, rynker, t ørr hud og aktinisk keratose (en type hyperpigmentering/aldersflekk).

Melkesyre- Lactic Acid
Melkesyre er en AHA-syre fremstilt fra sure melkeprodukter; ost, yoghurt, gjæret frukt og gr ønnsaker. Melkesyre finner du naturlig i huden (NMF) og binder fuktigheten, syrens surhet har også en antibakteriell og velgj ørende effekter på huden. Passer alle hudtilstander; t ørr, fuktfattig, f ølsom, ubalansert, fortykket, fet, stor porer, akne, alder og pigmentert/solskader.

Mandelsyre- Malic Acid
Mandelsyre er en mild AHA-syre ekstrahert fra bittermandel, den har en h øy molekylvekt noe som gj ør den effektiv for overflate probleme. Mandelsyre brukes ofte til å behandle t ørr og solskadet hud, men er også effektiv i behandling av akne på grunn av dets antibakterielle egenskaper. Syren er mild og kan brukes på alle hudtyper.

Sitronsyre- Citric Acid
Det h øyeste nivået av naturlig sitronsyre finnes i appelsiner, sitroner og lime. Sitronsyre er et antioksidant og virker også som et naturlig konserveringsmiddel. Syren brukes også i forskjellige hudpleieprodukter, men bare i små mengder på grunn av dens h øye surhets- og sammendragende egenskaper. Sitronsyre binder fuktighet, desinfiserer og har en sammendragende effekt. Med sin store molekylvekt gir den en peeling på overflaten.

*NMF= Natural Moisturizing Factors er hudens naturlige fuktbinder (NMF består av 40% aminosyrer, 12% PCA pyrrolidon-karboksylsyre, 12% laktat salt av melkesyre, 7% urea og ca. 20% øvrige stoffer, natrium, kalsium, kalium, magnesium, fosfat, klorid, NH3, urinsyre, glycerin, glukosamin, kreatinin.)

Hva er BHA?

BHA syre (Beta Hydroxy Acid) kalles også salicylsyre og finnes naturlig i blant annet furutrær. Det er nært beslektet med AHA, men i motsetning til AHA er den fettl øslig (AHA-syre er vannl øselig). BHA er lipofilt (fettl øselig), noe som gj ør denne syren egnet til en akne og uren hud da den trenger inn i porene og undertrykker produksjonen av talg. Det har også vist seg å ha en anti-inflammatorisk og antibakteriell effekt, slik at den passer perfekt til både akne og/eller rosacea hud. BHA er også en utmerket eksfoliator som peeler huden fra utsiden og inn for effektivt å l øse opp urenheter og smuss.

Hva gj ør BHA?

BHA-syrer er oljel øslige, noe som betyr at de kan trenge inn i porene og oppl øse talg og d øde hudceller som er inne i porene. Dette gj ør den perfekt for en fett og uren hud med tilstoppede porer (akne). BHA peeler også fra utsiden og inn slik at den passer godt til grov og fortykket hud.

Hvilke hudproblem passer BHA for?

Akne (fet, grov og uren hud med tilstoppede porer), Rosacea.

Dette innlegget er skrevet av kunnnskapsrike hudterapeuter hos Dermarome.